WordPress 5.9 on numerointiaan suurempi harppaus

Kaksi ilmapalloa, joiden päällä on teksti "5.9"

Tänään julkaistiin WordPress 5.9. Vaatimattomasti numeroitu versio on oikeasti erittäin suuri harppaus – kiistatta suurin sitten lohkoeditorin esittelyn vuonna 2019. Nyt lohkoeditori on laajennettu kattamaan kaikki sisältö, jota sivuilla näytetään, ja lisäksi on esitelty uusi tyylieditori, joka korvaa aiemman Mukauta-näkymän.

Teknisiä lisäyksiä merkittävämpi muutos on kuitenkin vapaus, jonka uudet ominaisuudet mahdollistavat. Nyt periaatteessa kaikki sisältö ja asettelut ovat muokattavissa WordPressin käyttöliittymässä ilman riviäkään koodia. Tämä avaa taivaan portit sisällöntuottajille ja muotoilijoille, jotka voivat tästä eteenpäin luoda loputtomasti erilaisia asetteluja ja sivupohjia kokonaan itse.

Otin 5.9:n beta-version käyttöön tällä sivustolla hieman etuajassa, että saisin käsityksen uudistuksista käytännössä. Tässä muutama ensihavainto kokemuksistani:

1. Sivupohjaeditori on tosi hyvä

Ohjausnäkymästä löytyy uusi näkymä kohdasta Ulkoasu -> Editori. Tätä kautta mitä tahansa sivupohjaa voi muokata lohkoeditorilla. Myös uusia sivupohjia voi luoda rajattomasti.

Kuvakaappaus näkymästä, jossa sivupohjia voi luoda ja muokata
Sivupohjien luominen ja muokkaaminen onnistuvat helposti.

Tämä on valtava mullistus aiempaan käytäntöön, jossa käytössä olevalle teemalle täytyi luoda lapsiteema ja sen jälkeen jokaiselle uudelle sivupohjalle luoda PHP-tiedosto, jossa kutsuttiin erinäisiä WordPressin globaaleja funktioita. Jos ja kun sivupohjan ulkoasua halusi säätää, täytyi lisäksi kirjoittaa teeman CSS-tiedostoon uusia sääntöjä. Käytännössä sivupohjien hallinta vaati PHP-, HTML- ja CSS-osaamista, mikä luonnollisesti rajasi huomattavasti käyttäjäryhmää, jolle tämä oli mahdollista.

2. Valikkojen muokkaus on hieman sekavaa

Valikkojen siirtyminen lohkomaailmaan ei ole mielestäni sujunut ihan yhtä sujuvasti. Valikkoja luodaan uudella Navigaatio-lohkolla, jonka alle voi lisätä Linkki sivulle -lohkoja. Periaate on hyvä ja mahdollistaa valikoiden monipuolisemman kustomoinnin suoraan editorissa aiempaan verrattuna. Lohkoeditoriin on kuitenkin jouduttu ymppäämään paljon toimintoja, kuten alavalikon luominen ja mahdollisuus näyttää linkkien rinnalla somekuvakkeita tai hakukenttä. Kokonaisvaikutelma on sekava, ja esimerkiksi alavalikon luomisen peruminen ei ole intuitiivista, mikä rikkoo Nielsenin kolmatta käytettävyysheuristiikkaa.

Kuvakaappaus Navigaatio-lohkosta sivupohjaeditorissa.
Navigaatio-lohkoon on ympätty paljon toimintoja.

Lisäksi Navigaatio-lohko mahdollistaa valikon vaihtamisen. Tätä varten on ohjausnäkymään luotu oma näkymä valikoiden hallintaan. Tähän näkymään siirtyminen edellyttää kuitenkin tehtyjen muutosten tallentamista, eikä näkymään löydy linkkiä mistään muualta ohjausnäkymästä. Lisäksi valikoiden muokkausnäkymä ei oikeastaan tarjoa mitään muuta kuin valikon nimen klassisen editorin (!) kaltaisessa näkymässä.

Kuvakaappaus Navigaatiovalikot-näkymästä.
Navigaatiovalikot-näkymä muistuttaa sivulistausta. Tässä näkymässä pystyy muokkaamaan ainoastaan valikon nimeä – kaikki muu tapahtuu lohkoeditorissa.

Sekavuudesta huolimatta täytyy kuitenkin nostaa hattua suunnittelijoille ja kehittäjille, jotka ovat valikkouudistuksen tehneet – tiedän, että se on ollut valtavan haastava projekti, ja funktionaalisesti kaikki vaikuttaisi toimivan hyvin.

3. Tyylieditori vaikuttaa lupaavalta alulta

Uudessa editorissa on myös Tyylit-osio, jonka kautta pystyy muuttamaan globaaleja tyylejä, kuten typografiaa ja väripalettia. Tyylieditori vaikuttaa lupaavasti toteutetulta mutta tarjoaa toistaiseksi ainakin oletusteemassa Twenty Twenty-two todella vähän muokattavaa. Esimerkiksi linkkien hover-efekti puuttuu editorista kokonaan. Suunta on kuitenkin oikea, ja teemat pystyvät tarjoamaan täällä rajattomasti mahdollisuuksia ulkoasun muokkaukseen. Odotan innolla, millaisia vipstaakeja teemojen kehittäjät vielä keksivätkään käyttäjälle tarjota.

Kuvakaappaus tyylieditorin Paletti-näkymästä.
Paletista pystyy muokkaamaan teeman globaalia värimaailmaa.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin vaikuttunut WordPress 5.9:n tarjonnasta. Kun WordPress vuonna 2004 esiteltiin, se demokratisoi julkaisemista internetissä. Nyt 18 vuotta myöhemmin WordPress 5.9 demokratisoi muotoilua, mikä on hieman yllättäen edelleen aika ainutlaatuista, sillä kaikki muut varteenotettavat visuaaliset editorit taitavat olla suljetun lähdekoodin tuotteita niin WordPress-ekosysteemin sisällä (esim. Elementor, Beaver Builder) kuin sen ulkopuolella (esim. Webflow, Wix).

Uusi sivustoeditori on kieltämättä vielä alkuvaiheessa. Ominaisuutta tukevia lohkoteemoja on tätä kirjoittaessani vasta 43. Tämä on häviävän pieni osuus niistä kymmenistätuhansista teemoista, joita markkinoilla on. Tähän kuitenkin tullee muutos, kunhan teknologia hieman vakiintuu. Kaikista jännittävintä on, että periaatteessa WordPress 5.9:n myötä yhä useampi voi sivustoeditorin ja lohkomallien avulla luoda ja julkaista omia teemoja – jos ei kokonaan ilman koodausta, huomattavasti vähemmällä koodauksella kuin aiemmin. Ja tämä on aika inspiroivaa!