Mobiilidata kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä kuin kiinteä verkko

Mobiiliverkon sähkönkulutus on laskenut mutta käyttöaste kasvanut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Tämän seurauksena kokonaiskulutus on pysynyt suunnilleen samana.

Kuva: Mobiiliverkkojen ominaissähkönkulutus (sininen), käyttöaste (punainen) ja kokonaissähkönkulutus (keltainen) Suomessa 2010–2020.

Tein viime syksynä pienimuotoisen kirjallisuuskatsauksen mobiilidatan ja kiinteän verkon sähkönkulutuksesta. Tulos oli mielenkiintoinen: mobiilidatan käyttö kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä kuin kiinteä laajakaista. Joidenkin lähteiden mukaan ero on jopa useita kertaluokkia, mutta tutkimuksissa on suurta vaihtelua.

Mobiilidatan sähkönkulutus siirrettyä gigatavua kohden on tosin laskenut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Toisaalta samaan aikaan sen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti, minkä seurauksena kokonaiskulutus on pysynyt suunnilleen samana (kuva). On arvioitu, että jopa 80 % maailman verkkoliikenteestä muodostuu videoista.

Tässä pari arkista vinkkiä verkonkäytön energiankulutuksen pienentämiseen:

  • Katso vähemmän videoita.
  • Katso videoita pienemmällä kuvanlaadulla. Esimerkiksi Full HD:n vaihtaminen tavalliseen HD:hen pienentää katselun energiankulutusta merkittävästi, mutta videon laatu on edelleen hyvä.
  • Lataamalla selaimeesi mainoksenestolaajennuksen voit välttää turhia videomainoksia esimerkiksi YouTubessa.
  • Käytä kiinteää laajakaistayhteyttä (esim. valokuitu + WiFi) aina, kun mahdollista.